Veelgestelde vragen - https://www.goldinkoop.nl

goudinkoop symbool
Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over oud goud, sloopgoud en vele wetenswaardigheden over goud, zilver en platina

V) Hoe weet ik welk gehalte mijn gouden of zilveren sieraad heeft?
A: Het merkje met de aanduiding staat meestal op het oogje bij het slotje of achterop in een hoekje o.i.d. Kijk voor *keurtekens op de afbeeldingen hieronder.

V) Hoe wordt het gehalte aan goud aangegeven?
A: Goud voor sieraden bestaat haast altijd uit een legering met een andere metalen, omdat puur goud te zacht is om te dragen en heel snel zal verslijten c.q .vervormen. De aanduidingen kunnen in karaat zijn b.v. 8, 9,14 of 18 karaat of een aanduiding in duizendsten b.v. 333, 375, 585 of 750.

V: Wat is de reden dat er met verschillende aanduidingen zoals 14 kt goud en 585 goud wordt gewerkt?
A: De aanduiding karaat is een van oudsher gebruikte aanduiding. 24 karaat betekent 100% goud en dit wordt ook aangeduid als 999,9,/1000 wat betekent dat dit bijna 100% goud bevat. De andere aanduidingen zoals 14kt goud zijn hier van afgeleid. 14 karaat of 585  betekent dus dat er 585/1000 goud verwerkt is in het sieraad. zie *keurtekenkaart.

V) In wat voor kleuren komt goud voor?
A) Afhankelijk van de legering verandert de diepgele kleur van goud in : wit, groen, rood, blauw, violet en zelfs zwart. Witgoud  is een legering met nikkel, koper en zink. Voorheen gebruikte men hier ook palladium voor, maar door de huidige prijzen op de wereldmarkt voor palladium wordt dit nog maar sporadisch toegepast.  Geelgoud is meestal een legering met koper en zilver.

V)  Welke eigenschappen heeft puur goud?
A)  De scheikundige naam voor goud is AU (Lat. aurum) het smeltpunt is 1064 °C, kookpunt 2700°C ,soortelijk gewicht 19,3, hardheid 2,5-3. Het metaal lost op in kwik en reageert op *koningswater. Het is het edelste der edelmetalen. Het wordt niet aangetast door vocht of zuurstof. Het roest en verkleurt niet. Het is ook het meest rekbare metaal en een perfecte geleider van electriciteit.

V) Welke eigenschappen heeft puur zilver?
A) De scheikundige naam voor zilver is Ag (Lat. argentum) smeltpunt 960,85 °C . kookpunt 1980° C, soortelijk gewicht 10,5  hardheid 3. Zilver is oplosbaar in geconcentreerde warme zwavelzuur, echter niet in *koningswater. Zilver is ook een zeer goede electriciteitsgeleider. Zilver is erg gevoelig voor zwavel en doordat steeds sporen van zwavelwaterstof  in de lucht aanwezig zijn wordt het hier snel door aangetast en wordt het zwart.

V) Waarom spreekt men bij zilver over 1e, 2e en 3e gehalte.
A) Bij zilver wordt onderscheid gemaakt in 3 gehaltes, tw 3e gehalte 800=800/1000, 2e gehalte 835/1000 en het meest voorkomende 1e gehalte met een zilvergehalte van 925/1000. zie *keurtekenkaart.

V) Welke eigenschappen heeft platina?
A) De scheikundige naam voor platina is Pt (Lat. platinum) smeltpunt 1774 °C. kookpunt 3800 °C, soortlijk gewicht 21,45, hardheid 4-5. Het wordt niet aangetast door vocht,  zuurstof en zuren. Alleen in *koningswater lost het op. Platina is samen met iridium en palladium de slechtste electriciteitsgeleider onder de edelmetalen.

V) In welke gehaltes wordt platina aangeboden?
A) Platina voor sieraden wordt voornamelijk in 950/1000 aangeboden. zie *keurtekenkaart.

V) Wat is sloopgoud?
A) Onder sloopgoud verstaat men bijvoorbeeld versleten of gebroken gouden sieraden, oude trouwringen, beschadigde gouden munten enz. enz.

V) Wat is lavuur?
A) Lavuur is het afval wat bij verwerking bij o.a. een goudsmid ontstaat door het vijlen, slijpen, zagen en polijsten, als dit afval gesmolten wordt wordt er een klein gehalte aan zilver en goud  teruggewonnen.

V) Hoe komt het dat jullie geen prijs afgeven voor diamant?
A) Diamant komt voor in heel veel verschillende slijpvormen, zoals o.a. briljant geslepen met 57 of 58 facetten  en onder andere slijpvormen als  peer , markies , baguette , carré , ovaal enz.. Ook de kleur is belangrijk (wit is het meest waardevol), daarnaast is de zuiverheid van belang (onzuiverheden en insluitsels belemmeren de schittering) en last but not least is het gewicht belangrijk. Hierdoor is het onmogelijk de waarde te bepalen aan de hand van een foto, ook zijn er veel vervalsingen van glas en o.a. moissanite in omloop. Zie de *diamantkaart hieronder.

V) Is het een probleem als de sieradenof andere voorwerpen beschadigd, gebroken of versleten zijn?
A) Nee, dit is geen probleem. In principe kopen wij alles op waar edelmetaal in verwerkt zit, dus ook gedeeltes van oude gouden of zilveren colliers armbanden, oorbellen, enkelbandjes, muntgoud, tandengoud, industrieel goud enz. enz. Voor speciale artikelen kunt u ons ook een een *mail met afbeelding en omschrijving sturen en (indien bekend) het gehalte edelmetaal. Wij kunnen u dan zo snel mogelijk een prijsindicatie doen toekomen.

V) Als ik aan jullie sloopgoud of (oude) sieraden verkoop, ben ik dan verplicht voor hetzelfde geld bij jullie nieuwe artikelen aan te schaffen?
A) Nee, bij ons ben je helemaal vrij om te doen met de opbrengst wat je goeddunkt, er is geen enkele verplichting. Sterker nog wij bieden zelfs geen nieuwe artikelen te koop aan!
goud baartje 999.9 fijn goud
*Koningswater= een mengsel van 3 delen geconcentreerde zoutzuur met 1 deel geconcentreerde salpeterzuur.
Terug naar de inhoud